Skip to content

Julbrev 2014

December 19, 2014

022

God Jul till er alla

Sedan ett antal år har vi fått personligt skrivna ”Jul brev”. Detta har glatt oss och gjort oss sugna på att göra något liknande. Detta är vårt första försök med ett Julbrev, dvs en personlig sammanfattning av året som gått. ”Vi pröver” som norrmännen säger.

Året startade med att vi bägge tog beslutet att bryta med det invanda och sade upp oss, respektive ansökte om frivillig avgång från våra respektive arbeten. Jag tror alla förstår att detta var ett svårt beslut, vi hade bägge bra tjänster med intressanta arbetsuppgifter och fantastiska kollegor.  Samtidigt gnagde i bakhuvudet möjligheten att göra vad vi innerst inne hade hade haft som mål i cirka 10 år, att kasta loss, utan begränsningar i tid, utan ett fixt mål. Vi tog chansen.

Jag, Peter, hamnade först ut i det nya. Den  1 Mars fick jag möjligheten att ”jobba på varv”. Vår båt, Tina Princess, var sedan oktober 2013 i Långedrags Teknik’s vårdnad för osmosbehandling och motorbyte.  Under ca 2 månader fick jag en fantastisk möjlighet att jobba med båten, under tak, i värme, och lära mig massor av mycket kunninga proffs på LTAB.  I april anslöt Eva och bidrog med avveckling av våra sista landburna ägodelar samt förberedelse av en vernissage av sin hobby, silversmidet. Försäljningen blev en succé med många besökare och slutsålt. Vad gäller prylar, trodde vi att vi hade gjort oss av med det mesta,men det blev många resor till tippen, annonser på blocket och 2 helgers sittande framför diabilder för att rensa.

Några av våra seglarvänner som tidigare lämnat Långedrag för långseglig tipsade oss om att inte ”smyga iväg” när dagen för avsegling kom. Alltså fick vi ca 25 av våra vinterboende kompisar i GKSS att tränga ihop sig i Tina en regning kväll i maj. Jätteroligt och känslomässigt tufft. Vi har bott ganska exakt 18 år i olika båtar i GKSS, året runt, med många minnen av underbara solnedgångar, orkan, bastukvällar, långbord på seglarkrogen osv. Vi saknar denna gemenskap. Ett par dagar senare, den 11:e maj hade vi  ”öppen båt” med arbetskamrater, familj, vänner. Jättetrevligt igen med fler trevliga människor. På väg ut ur hamnen blev vi ”påsprutade” av räddningstjänstens brandbåt och avtutade av Muckle Fluggas antika ”foghorn” , fantastiskt minne! Vi gick endast några sjömil första kvallen, för att pusta ut. 12:e maj lämnade vi Vrångö och Sverige, exakt 18 år efter att vi flyttat in i båt 1996.

Seglingen därefter har varit ungefär så underbar som vi räknat med, vädret har varit behagligt under de ca 2700 sjömilen vi seglat. Det tog några dagar tills vi fick fint väder, men sedan har vi haft en bekväm tur ner genom europa.  Strålande varmt i Danmark, lite mer blandväder i Tyskland och Holland. Vi hade under planeringen haft ett antal platser vi ville se innan vi lämnade ”kända vatten”, bla a Helgoland och alla Havssulor. Här fick vi till ett fint minne i form av en liten film som ligger på nätet.

Eva hade tidigare önskat säga hej då till kompisar i Belgien, så en tur till Oostende  var inplanerad. Vi lyckades fixa detta med en trevlig eftermiddag i glada vänner lag, som resultat. Segling består mycket av att träffa nya människor och senare säga adjö till dessa, för att eventuellt se dem någon annan stans, tid och plats obestämd.

När vi passerat alla kända vatten och angjorde Camaret Sur Mer i Frankrike, kände vi för första gången att vi var  ”på väg”. En plats som såg ut som alla andra vi sett på våra resor där vi muttrat – tänk att få angöra med egen båt här – och nu var det sant.

Norra Spanien bev första stället vi tillbringade längre tid i (fantastiskt), Portugals kust passerade vi ganska snabbt och snart var vi i närheten av medelhavet. Vi planerade för vädret (försökte undvika 40 grader i medelhavet) och fick en fin segling till vår tilltänkta vinterplats.

Vi har nu under ca 3 månader bott in oss i Almerimar, en solsäker by i sydöstra Costa del Sol, Andalusien, Spanien.  Här anväder vi bil för att bese vårt närområde, Andalusien, vilket är fantastiskt. Vi inser att det är bättre att se ett mindre område ordentligt än att ”bredspackla” så mycket som möjligt. Det kommer förmodligen att bli vårt sätt att resa.

Vad har vi funnit hittills:

 • Vi uppskattar att inte behöva använda en massa kläder (det är fortfarande shorts som gäller dagtid)
 • Vi träffar en massa roliga människor
 • Vi klarar av att lösa problem på språk vi inte kan
 • Vi lär oss om natur och länder, något som har varit en av drivkrafterna för detta projekt
 • Stopptiden i Almerimar har gett oss tid att växla ner från 5:ans växel till 4:an. Man behöver inte göra saker hela tiden……
 • VI kliver upp med solen, vilket betyder 8.30 här nere J

Vår plan för 2015 är att efter lite båtunderhåll i Februari, Mars,  segla via Balearerna, Korsika/Sardinien, Italien, Grekland till Turkiet, som förmodligen blir vår nästa vinterbas. Vi kommer att använda lärdomen att stanna längre på en plats och hoppa andra.

Ni som är i medehavet i närheten av var vi befinner oss, hör av er så kanske vi kan träffas. Vi vill gärna hålla kontakten, om det går.

Vi önskar er alla en riktigt god Jul och ett Gott Nytt År

Feliz Navidad y Prospero año Nuevo

Peter & Eva

From → Sailing Letters

7 Comments
 1. mikael westerlind permalink

  Hej Peter. Så roligt att läsa om er resa!! Jag är absolut definitivt avundsjuk. Jag har också hoppat av AZ. Vad jag skall göra härnäst vet jag inte men det blir nog att jobba ngt år till.

  Ha det bäst och försätt berätta!!

  !! Mikael w

  Like

 2. Hej Mikael, Spännande att du provar ngt nytt! Lycka till, och som sagt God Jul. Peter

  Like

 3. God jul och gott nytt år! Vi är tillbaka i ekorrhjulet men trivs med detta. Önskar allt gott 2015. Mona Lisa och Tommy

  Like

 4. Roligt att ni följer oss på vår lilla resa! Och härligt att se att ni kastat loss. Låter fint att stanna länge på utvalda platser! Ha en skön jul och ett gott nytt år! Hälsningar Magnus och Sara. Mahimahi.se

  Like

 5. John & Elspeth permalink

  Great to read about how you finally did it ! We hope to see you in 2015 and of course if you want a short cruise in Bohuslän, let us know while Blue Bayou is still around Vindö. Gott nytt år från John och Elspeth.

  Like

  • Happy New Year to both of you and Blue Bayou! Thanks for the kind offer, Bohuslän during summer is hard to beat, so lets have a checkpoint around spring time.

   Kind Regards
   Peter&Eva

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: