Skip to content

Eget vatten…!

August 5, 2016
003-Edited

Färskvatten. Vilken lyx.

Äntligen! Tio dagars jobb á 4 timmar men då ingick demontering av den gamla watermakern. Nu har vi möjlighet att producera ca 100 liter vatten av god kvalitet per timme.  Vi är nu i “regnperioden” här i  Bonaire så behöver vi köra vårt elverk ett par timmar varannan dag då det är mer instabilt väder med en del moln, ibland en regnskur (faktiskt har vi längtat efter regn så ökendammet sköljs bort) och mindre vind. Perfekt, då vi kan passa på att fixa ett par hundra liter per tillfälle.

002-Edited

Förutom två fötter, storlek 45, så syns här en del av systemet, huvudsakligen diverse filter. I motorrummet installerade vi högtryckspumpen och under navbordet manöverpanel och elinstallationen.

From → Sailing Notes

7 Comments
 1. Hakan & Anna-Karin permalink

  Vad är det ni har installerat?

  Like

  • Vi har en 690-AML-2 installerad. Får ett TDS värde på 380 och kollade med Echo2Tec, och det visade sig vara exakt enligt spec. Er modell är specad till 400. Läste att ni fick TDS värdet 130 när ni bytte. Har ni ett annat membran fabrikat än Echo2Tec?

   Like

   • Hakan & Anna-Karin permalink

    Vårt membran kommer köpte vi från Echotec men de tillverkar dem inte själva. Det är Filmtec i USA som gör det. SW 30-2540 är beteckningen på det som är 40 tum. Kan köpas mycket billigare i USA, men för oss övervägde smidigheten att få tag på det.

    Like

   • Hakan & Anna-Karin permalink

    Problemet med membran är att de åldras även om de aldrig är använda. De har med andra ord kort lagringstid på hyllan. Det gäller att kolla tillverkningsdatum då man köper nytt. 380 PPM är ju helt OK som dricksvatten. Vad jag har läst går det bra att dricka upp till 800. Vi bytte när vi kom upp mot 600.

    Like

 2. Vi installerade en 690 AML-2. ska bli skönt att bli oberoende av vattentillgång med varierande kvalitet.

  Like

 3. John Gilmour permalink

  Det verkar högteknologiska till oss men det är nödvändigt att ha färsk vatten till whisky. Här i Tobermory har vi ordnat vår egen vatten från himmeln idag med en syd-väst kuling under natten. Bonaire är det inte! Mvh John o Elspeth på Blue Bayou. PS Har Sy blivit pensionerat än?

  Like

  • Bästa vattnet till single malt kan man inte tillverka John. Den hämtar man i vattendragen på Islay. Längtar ibland tillbaka till lite kyligare klimat, t ex Skottland. Vi gillar inte riktigt att kalla oss pensionärer. Vi jobbar inte som anställda längre. Men arbetar gör vi.😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: