Skip to content

Stilla Havet

February 18, 2017

Sedan några dagar är vi i Stilla Havet! Efter Bocas del Toro spenderade vi ca tre veckor i området runt Colon där Panama kanalen börjar i Karibien. Massor med tid har gått åt till bunkring av förnödenheter och diverse båtprojekt. Vi plockade även upp vår “crew” Marie och Crister som hänger med några veckor. Genom åren har vi blivit vana kanal seglare, Göta Kanal, Kiel Kanalen, Caledonia Canal osv. Panama kanalen är i teorin en enkel passage, 6 slussar och 48 sjömil passage. Dock är den stora skillnaden att småbåtar som oss måste samsas med stora fartyg. Prislappen är även en annan. De största fartygen betalar mer än 5 MSEK för en passage. Panama får in ca 120 MSEK per dygn från kanalen.
Till själva kanalavgiften adderas en mängd ytterligare kostnader, mätning av båten, hyra av långa linor, stora fendrar, extra personer för linhantering om det behövs etc. Ovanpå detta krånglig betalning med kontanter i ruffiga delar av Colon etc. Vi valde den enkla vägen genom att anlita en agent som fixade alla utlägg, admin, kontakter med kanalmyndigheten etc. Smidigt men ytterligare en hel del pengar att betala.

Kanalpassagen gick reltivt smidigt. Vad som var lite krångligt var att vi slussade igenom med två andra småbåtar, dvs vi förtöjde tillsammans i ett “paket” med oss i mitten. Till slut passerade vi den sista slusssen och vips var vi nu i Stilla Havet. Kontrasten mot Panamas Karibiensida är maximal. Panama City är en miljonstad med ett 50 tal skyskrapor. Ett antal byggen pågår med över 100 våningar. På denna sidor har vi för första gången sedan Brasilien även rejält med tidvatten, som mest ca 5 meter. Vattentemperaturen är ca 5 grader kallare dvs 23 grader. Riktigt friskt och påminner om de få somrar i Sverige som erbjöd varmt badvatten.

Vi är nu i Las Perlas, en ögrupp ca 30-40 nm sydost om Panama City. Fina ankringsvikar, relativt ok snorkling med korallrev och färgglada fiskar. Vi seglar runt här en vecka varefter vi går tillbaka till Panama City, lämnar av våra gäster och gör de sista förberedelserna för den ca 900 nm långa seglingen till Galapagos.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: