Skip to content

Mot Marquesas – Dag 11

March 26, 2017

Position 9 grader syd, 112 grader väst. Vi har just ställt om klockan en timme, UTC -7, dvs 9 timmar efter svensk (sommar-) tid. Vi har seglat ca 1500 sjömil sedan vi lämnade San Cristóbal för 10 dagar sedan och har nu ca 1600 sjömil kvar. Stilla havet är stort!
Förutom några extrema seglingsrutter så är seglingen Pananama/Galapagos till Marquesas oftast den längsta på en jordenrunt segling.

Efter några dygns jobbig motorering har vi nu haft en veckas stabila passadvindar. Vinden är OSO mellan 15-24 knop eller 7-12 m/s med måttliga 2-3 meter vågor. Från syd har vi en mäktig 3 meters dyning som oftast inte ställer till problem. Tyvärr får vi av och till vågor från något annat håll än vindriktningen och då kan det bli ganska stökigt vid matlagning. Gunget vissa dygn sliter på kroppen. Man blir trött och lite passiv. Men, med stormfocken hissad mellan genua och storsegel, extra plåster och korsett för att hålla magen på plats, går det också.

De sista månaderna på Panamas Karibien sida drabbades tre seglare som vi känner av avmasting, tack och lov utan personskador. Därför anlitade vi en erfaren riggar som gjorde en “rig survey” dagarna innan avfart från Panama City. Dock innebär allt detta att vi är ovanligt försiktiga i segelföringen. Vi är nöjda med 150-180 sjömil i dygns distans.

Djurlivet sedan Galapagos med omgivningar har varit klent. Fåglarna består nästan enbart av Havslöpare. Stora stim med flygfisk och varje morgon tömmer vi däcket på fisk och några små bläckfiskar. Annars tomt. Nätterna har blivit något kallare så t o m långbyxor har åkt fram. Varje natt har vi haft en fantastisk stärnhimmel. Södra korsets stjärnbild gör det lätt att navigera. Hittills ha vi endast sett en annan båt, på 50 sjömils avstånd via AIS.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: