Skip to content

Mot Marquesas – Dag 20

April 5, 2017

Vi börjar närma oss land! Om vinden håller i sig angör vi Antouna, Hiva Oa på Torsdag (imorgon) eftermiddag, efter lite mer än 21 dagars segling från Galapagos. Seglad distans blir ca 3300 sjömil och förutom 60 timmars motorgång i början har vi inte använt huvudmaskinen på 18 dygn. Förutom lite stress pga elproblem halvvägs har vi haft mycket lite haverier. Några schacklar vid kickbeslaget, slitage på genuaskot vid spirbomsbeslaget, annars har allt hållt väl. Bunkringen i Panama City och (i mindre mån) Galapagos har räckt mer än väl. Gjorde en inventering i samband med avfrostning av frysen idag. 28 middagar kvar. Räknar vi in mängden konserver och ris/pasta/mjöl osv har vi säkert mat för ca 6 månader. Fiskelyckan har varit dålig ett tag. Har nu bytt till 0.60 mm lina och rejäla ståltafsar så hoppas vi får behålla nästa firre. Månen är nu åter synlig på vår breddgrad ( 11 grader S, 136 grader V) från kl 20-02. Personligen (Peter) hopp ar jag
helst över månsken och ser hellre den helt fantastiska stärnhimlen vi har med “Milky Way” rakt ovanför vår lilla båt. Imorgon ställer vi återigen om klockan till UTC – 9.5, dvs 11.5 timmar efter sommartid Centraleuropa. Dax att fräscha upp franskan och några fraser på Marquesiska. Äventyraren Tor Heyerdal spenderade ju mycket tid och vass på att bevisa sin tes att Polynesien befolkades från Sydamerika. Tor med besättning avgick från Peru med en flotte gjord av vass med riktning Marquesas. Lyckades komma fram efter ca 50 dygn. Sedan ett antal år och numera med genetisk bevisföring som grund, har forskarna bevisat att öarna i Stilla Havet befolkades av migrerande sydostasiater. Teorin var dock inte helt otänkbar. Vi har haft god hjälp av den södra ekvatorialströmmen hela vägen från Galapagos. Ca 1 knop västgående ström. Tack för det!!!

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: