Skip to content

Nuku Hiva

April 23, 2017

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modern Tiki, Nuku Hiva

 

Har nu tillbringat två veckor i detta gröna Paradis. Ok, det regnar då och då, ibland extremt mycket, men det kompenseras av ett adjektiv som på ett bra sätt sammanfattar intrycket – ögruppen är FRODIG. Apropå frodigt och överflöd – efter ca två år i tropiska vatten trodde vi vi sett det mesta men varje dag dyker det upp något nytt. T ex antalet varinter på bananer. Just nu fokuserar vi på att reda ut frukten som går under benämningen (Marquesiska?) “Noni”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Infinity Pool – i miniformat. Obs, vår båt i bakgrunden tillsammans med 30 tal andra

Vi har nu sedan ett par dagar landat på Nuku Hiva, den nordligaste bebodda ön i ögruppen Marquesas. Lite geografi. Marquesas är den nordostligaste ögruppen som ingår i Franska Polynesien (FP). FP är ungefär lika stort som Europa. Totalt har FP ca 250,000 innevånare (Malmö?). “Huvudögruppen” är Society Islands, med Haiti som största ö. Haiti’s största by/stad är Papeete (Sthlm?), med 170,000 innevånare. Alltså, tänk Norrlands inland. Långt till Ica, Vårdcentral och Bank. Därför var det med glädje vi slantade upp en hel del CFP (Polynesian Franc) för att köpa  livets nödvändigheter; Baguette, Ost, Skinka, Leverpastej, Gurka, Potatis, mm.! Faktum är att om man undviker alkoholhaltiga drycker går det att överleva med nästan normal budget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15 meters utriggarkanot

På pluskontot fick vi en 7 kilos Bonito strax innan angöring i förrgår. Eftersom frysen gett upp delade vi med oss till svenskbåten Bird of Passage. Apropå svenska båtar har det ibland känts som svenskar varit i majoritet. På Hiva O träffade vi Loupan, Hakuna Matata II, Amiga, Spray. Vi fick även återse våra holländska kompisar Acapella och Pandora från Schweiz.

Vår grova plan framöver är att segla runt Nuku Hiva, bunkra mat och diesel och om en vecka vänta in en lucka i vädret för de ca 500 nm till Toamotus. Mycket att välja på betr atollöar men vi siktar nog på de “stora” Rangiroa”, “Fakarava”, och som en högoddsare “Raroia”, känd för vår generation från tv serien Ville Valle Viktor i Söderhavet.

From → Sailing Notes

2 Comments
  1. Håkan permalink

    Ville, Valle och Viktor var nog aldrig i Söderhavet. Däremot Villervalle. De förstnämnda hade ett barnprogram i Sverige i början av sjuttiotalet. Riktig vänstersmörja var det var det.

    Like

  2. Helt rätt Håkan. Gick vilse i Pannkakan…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: