Skip to content

Halvvägs

July 14, 2017

Idag har vi ett ihållande regnväder som långsamt passerar Tongas ögrupper. Annars är det länge sedan vi hade någon nederbörd annat än någon regnskur. Bortskämda med värme som vi är tyckte vi att 23 grader var en aning kallt i morse så nu puttrar vår Eberspächer dieselvärmare. Det innebär också att vi får vädrat ut en massa fukt. Efter snart en vecka liggande på boj i staden Neiafu ligger vi nu i Port Maurelle, en vacker ankarvik några sjömil från staden, med kristallklart vatten. Stora fladdermöss (Fruit Bats) flyger förbi i skymningen, tonfisk jagar kring båten och, tack och lov, inga galande tuppar vid 5 tiden på morgonen. Igår tog vi en öl på en mini Resort ägd av en vänlig österrikare. Enligt honom är det tydligen mycket vanligt med valar som kryssar in i denna skärgård, perioden Juli – Okt. Vi har dock inte sett någon än. På radionätet hör vi rapporter om många observerade valar och ett antal företag erbjuder valsafari med snorkling. Man skall kunna höra valsången genom båtskrovet.

På de flesta öarna i Franska Polynesien finns det frigående höns som tycks vara allmän egendom. Så länge man inte säljer dem vidare utan enbart tar det man behöver så är det ok. Likadant på Tonga. Här tillkommer frigående grisar i olika viktklasser. Otroligt gulliga kultingar ränner runt på vägar, på gräsområden, längs stranden osv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vår inklarering tog några timmar och vi slapp slänga grönsaker, frukt och ägg som vi hade kvar från Bora-Bora. Prisläget är minst en halvering av kostnadsläget i Fr Polynesien. Utbudet är även det en halvering, dvs mestadels små affärer med konserver och frysar med ganska oaptitligt innehåll. Har ännu inte funnit en affär där vi kan köpa mjölkprodukter. Fisk och skaldjur är helt klart prisvärda. Köpte igår ett par humrar för 25 Paanga per kilo (80 Sek) och papegojfisk för 15 Sek/Kilo. Eftersom Kung Tupou VI hade varit på besök för att fira sin födelsedag, har det varit slut på hummer en tid så vi var uppe tidigt för ett besök i fiskhamnen!

Till skillnad från Franska Polynesien är Tonga  oexploaterat. Totalt kommer ca 8000 turister till öriket per år. Att jämföra med 130,000 till FP och över en miljon till Fiji.

Just nu håller vi på att reda ut om vi kan beställa hit ett nytt ankarwinch relä från Nya Zeeland. Vi kan inte lyfta ankaret med winchen för närvarande och vårt huvudankare väger 40 kg och kättingen drygt 2 kg per meter. Ganska jobbigt att lyfta manuellt…

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: