Skip to content
Tags

, ,

Vi är på Fiji!

July 25, 2017

Lämnade Vava’u, Tonga efter sedvanligt pappersarbete med Tull, Immigration och Hamnkontor. Sympatisk hamnnota efter två veckor på boj, ca 40 SEK, och tankade drygt 400 liter diesel för 4,30 SEK/liter. Nämnde för tankbilsföraren att sista tankningen i Sverige kostade ca 15 SEK/liter men han verkade tro att jag skämtade med honom (visserligen med högre oljepris och dyrare dollar i kronor räknat, men ändå).

Vi fick en snabb segling, ca 48 timmar med läns, men sedan dog vinden ut och det blev motor 24 timmar.  Vi var lite slarviga i förberedelserna och insåg efter lite detaljstudier av sjökort att vi var tvungna att göra en omväg för att hitta en rimligt säker passage av Fiji’s östra arkipelag, Lau-gruppen, med massor av atoller med korallrev och dessutom passage nattetid. Dessutom fick vi ändra mål till huvudstaden Suva eftersom den ursprungliga destinationen, Vuda krävde inpassering genom en mycket smal passage med troligtvis mycket strömmar och ev utan utprickning, återigen nattetid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Young Booby having a free ride…

Nåväl, vi kom fram till vad som liknade en halvstor stad, inte speciellt pittoresk med container depåer, oljecisterner och diverse industrier mycket likt Marieholm i Göteborg, eller angöring av Dunquerk, Normandiet. Inklarering gick dock relativt snabbt med 5 företrädare för diverse myndigheter som gemensamnt kom med båt till vår ankringsplats. Idag har vi spenderat halva dagen och ett antal taxiresor för att betala avgifter till Health Ministry (som igår frågade om  vi mådde bra = SEK 750), och Bio Security (som tittade på några lökar och nådigt lät oss behålla dem = SEK 750). Tull och Immigration som stått för det mesta blankett-ifyllandet  är gratis. Visst, transportkostnaden till och från vår båt = SEK 300. Men – som våra vänner på SY Unicorn så riktigt påpekar, har man allvarliga problem med byråkrati kan man lika gärna glömma långsegling, ”it’s part of the deal”.

001-Edited

Suva Officials after paperwork. Always smiling!

Idag har vi förutom ovan sett oss om i huvudstaden. Relativt rent och den största staden sedan Papeete. Befolkningen skiljer sig utseendemässigt från Polynesier, mindre överviktiga, med de två huvudgrupperna Melanesier och Indier. Liksom på Tonga råder vänstertrafik och alla pratar mycket god Engelska sedan de ca 125 åren som ”English Crown Colony”, men numera enbart medlemmar i ”Commonwealth”och en egen republik.


Vi ser fram emot några veckors segling i en omfattande övärld (ca 300 varav 100 bebodda). Innan vi seglar vidare till västsidan på ön ska vi köpa några knippen Kava rötter. Återkommer till vad de används till senare!

 

From → Sailing Notes

3 Comments
 1. Håkan permalink

  Kul att läsa er blogg. Själv sitter jag hemma i Revesjö med brutet nyckelben och knäckt skulderblad efter en olycka. Men det skall väl ordna sig med tiden. Tillbaka till Trinidad i nov. om jag är OK då.

  Like

 2. Huh – låter kämpigt och ont, kan bara gissa att MCn är inblandad. Om så, hoppas Eva inte läser detta. Tog Mc kort 1977 men pga studier hade jag inte råd eller tid att köpa en hoj. Vi räknar med att “gå iland” i södra Spanien om 2 år och en mc ligger högt på min prio….

  Like

 3. Håkan permalink

  Den var inblandad, men det var inte mitt fel. En bonde i trakten var orsaken. Men det hjälper ju knappast mig.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: