Skip to content

Port Moresby

October 3, 2017

När vi lämnade Vanuatu för ca två veckor sedan klagade vi på relativt mycket regn och faktiskt relativt kyligt väder. Seglingen till Papua Nya Guinea (PNG) skulle innebära ca 9 grader nordligare latitud, dvs ca 500 sjömil i riktning mot varmare klimat. Efter en vecka här i Port Moresby kan vi skriva under på att vi har nått värmen. Kombinationen 34-36 grader i skuggan mitt på dagen och 80 procent luftfuktighet innebär en upplevd temperatur på ca 44 grader. I och för sig önskade vi oss varmare och torrare väder men det finns gränser! Som kompensation för dessa vedermödor har vi blivit bokstavligt talat kungligt emottagna på denna exotiska plats. Vi anslöt oss som nämnts tidigare till CSR 2017, dvs Coral Sea Rally, som avgår från Cairns till Port Moresby. Av olika skäl har detta rally haft ett uppehåll på ca 15 år. Eftersom deltagandet passade som en hand i en handske för oss så anmälde vi oss och blev antagna trots att vi startade från ett helt annat håll än Cairns. Till vår förvåning var det inklusive oss endast 4 båtar som kom i mål. Dessvärre sjönk en båt (utan personskador) på väg till starten på Rallyt. Motttagandet vi fick som första båt (utom tävlan) efter 8 dagars verkligt bekväm segling var otrolig. En sjömil från marinan mötte RPYC (Royal Papua Yacht Club) med en följebåt som visade vägen. Väl framme väntade ett hjärtligt mottagande med en fullpackad godisbag med iskall öl, snacks, corned beef (!), kylväska, 4 t-shirts, 1300 SEK voucher för diesel, 7 dagars fri plats i marinan inkl el och vatten, mm. Deltagandet innebar även gräddfil avseende inklarering, noll byråkrati och inga avgifter. När de två australiska båtarna som faktisk tävlade i “Rallyt” ankom så anornade RPYC en hejdundrande BBQ med “Sing sing” (traditionell dans och sång), massor med mat och fri bar. Eftersom klubben har 3000 medlemmar så kanske det inte var så konstigt att det var ett 200 tal medlemmar som firade CSR målgången, tillsammans med oss, enbart 10 talet seglare, som faktiskt deltog i CSR. Här är ett videoklipp från SingSing uppträdet.

I tillägg till ovan bjöd PNG Tourist Ministery på en heldags utflykt till en naturpark och sightseeing runt Port Moresby och PNG Museum. Återigen välorganiserat och otroligt intressant. Det återstår nu några dagar med bunkring inför nästa ca 1400 nm etapp till Kupang, Indonesien.  Utan att göra för mycket av säkerhetsläget kan man konstatera att PNG och kanske framförallt Port Moresby har ett mycket dåligt rykte. Vi har seglat till en del ganska farliga delar av jordklotet, bl a Brasilien, men klyftorna mellan de som inte har något och de som har massor är här extrem.
Även i en marina kan det vara spännande. Har vid ett antal tillfällen sett havsormar (mycket giftiga), det lär finnas några saltvattenskrokodiler och som grädde på moset varnas för kub maneter som orsakar ett antal dödsfall per år här och i norra Australien. På tal om krokodiler så kan man köpa fileer på närmsta supermarket. Om man gillar roti (crepes med olika innehåll) kan man här variera sig med fladdermuskött när man tröttnat på kyckling.
Summa summarum, vi har haft en priviligierad tid här och kan varmt rekommendera PNG och RPYC. Hoppas Coral Sea Rally, som en gång var i storlek, jämförbart med Sydney Hobart Race, växer till sig nästa år! Hade vi haft mer tid hade vi givetvis tillbringat några månader med segling i dessa trakter.
Lämnar idag PNG med riktning Torres Strait och Indonesien, räknar med ca 10 dygns segling på denna 1400 nm etapp.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: