Skip to content

Segling till Indonesien – Nionde dygnet

October 12, 2017

“Tina Princess, Tina Princess – this is Australian Border Control”. För andra gången på tre dagar flyger ett av Australiens rödvita MD80 över oss. De vill veta var vi kommer ifrån, vart vi ska och var båten är registrerad. Idag kallade de upp oss just som vi hivade upp en fin mindre tonfisk, fick en större på ca 2 kg igår. Vi har nu ca 200 sjömil kvar på vår 1500 nm segling. Gradvis har vinden blivit svagare och sista dygnen har vi av och till använt huvudmaskin.

Om vi inte nämnt det tidigare så använder vi sedan många år tretimmars pass på längre seglingar. Dagtid, mellan 10.00 och 19.00 är vi flexibla, har natten varit stökig alternativt om det är början av en längre segling blir det en del sovpass även dagtid. Denna segling som efter 8 dygn alltmer tycks bli en underbart bekväm resa har vi haft fullmåne från start, dvs med månuppgång med start 19.00 när vi lämnade PNG. Den kraftiga medströmmen vi hade de första dygnen har ersatts av tidvattenström, dvs var 6:e timme varierar den med 0.5 knop medström alt motström. I början av en längre segling blir man lätt stressad av lätta vindar men efter några dygn känns det bättre. Med några dygn till angöring av Kupang, huvudstad i Västra Timor, börjar vi läsa på om rutiner kring inklarering. Vi bestämde oss för att ordna ett 60 dagars visum på Indonesiska ambassaden i Port Moresby. Lite oklart om man klarar sig utan en s k “agent” och överlever byrå kratin
på egen hand. Får en känsla av att dessa självutnämnda experter håller liv vid uppfattningen om att mutor är nödvändiga. Tror vi testar på egen hand, dessutom sparar vi ca 150 USD. Varje kväll har vi fått besök av ett antal sjöfåglar som vilar upp sig på vår båt och får lite transport västerut. Ikväll har vi besök av två fullvuxna sulor, dessvärre saknar vi lokala fågelböcker så kan inte ge en exakt artbestämning. I början är det lätt att bli förbaskad av dessa besökare. Blir mycket fågelskit att skölja av. Tyvärr har två fåglar dödats då de flugit in i vindkraftverket. I slutändan är det dock bättre att uppleva lite natur på nära håll än de långa perioder i Stilla Havet då vi inte såg något djurliv. Förutom fåglar har vi haft en hel del delfiner på besök. Alltid lika underbart att uppleva!

From → Sailing Notes

2 Comments
  1. John & Elspeth permalink

    Synd om fåglarna men man blir tröttnade av skit på båten. Hoppas att ni undviker problemen med byråkrati vid Indonesien.

    Like

  2. Vi får se på Måndag, lyckades passera “Quarantine” idag. En avgift på motsvarande Eur 10 antyddes. Egftersom vi saknade lokal valuta lovade vi betala på måndag då vi även ger oss på immigration, Customs, harbour master, police. Antydde att vi ser fram emot en förklaring till avgiften, kvitto med namn på mottagaren på Måndag. En bagatell men med tanke på att fd president Suharto lämnade sin post som världens tredje rikaste person så………..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: