Skip to content

Framme i Singapore

November 20, 2017

 

Seglingen över Singapore Straits, det 11 nm breda sund som separerar Indonesien från Singapore, avlöpte utan några större problem. Trafiken i trafikseparerings zonerna var ganska måttlig och faktiskt lugnare än förbi Skagens rev och Engelska kanalen. Passagen söder om Singapore var lite mer stressig pga mängden hamnanläggningar, ankringszoner, supplybåtar kors och tvärs osv. Allt gick dock enligt plan och vi kunde efter diverse anrop och klartecken för passage anropa Tull och Immigration som mötte oss på en ankrings-zon några sjömil utanför One15, den marina vi förbeställt. Rådet från vår Agent, Manjit, var att lägga de olika kopiorna på Crew List, Entry Approval och våra pass i en ”Tupperware” behållare. Fungerade bra. Efter några minuter fick vi våra stämplade pass och en stämplad Crew List och vips var vi klara med inklarering.

One15 Marina får helt klart klassas som en marina i lyxklassen. Bostäderna runt hamnen varierar i pris från 4 miljoner till 30 miljoner. Singapore dollar, dvs mellan 24 till 180 MSEK. Vi gissar att det relativt låga pris vi betalar per dygn (SEK 350) beror på att majoriteten (i princip alla) seglare har bojkottat Singapore pga kostnadsläget i marinorna förr i tiden, den generellt höga prisbilden jämfört med Indonesien och förändrade, mer strikta regler för inklarering.
Vi tyckte dock att hamnavgiften är prisvärd och vi gillar Singapore och har varit här flera gånger tidigare och lärt oss smultronställena och vad man bör undvika. Singapores väl integrererade smältdegel av kulturer är en avgörande positiv faktor tillsammans med en känsla av mönstersamhälle med renlighet, otroligt effektiv infrastruktur, 4G med max signalstyrka överallt och en supersnabb metro. Att tillbringa några timmar i China Town (den mer genuina delen) och i Little India är en fröjd för öga, näsa och mage. Strosa runt City’s Boat Quay och Clarke Quay är turistiskt men dock sprängfyllt med gamla välbevarade koloniala byggnader.  För den elektronikintresserade gäller det att vara påläst och pruta. Bäst deal gör man i de ”hål i väggen” affärer med lite lagom kaos där man på något skumt sätt har lådvis med demo tablet PCs, smartphones etc till en riktigt billig peng.

Att äta ute (i China Town eller little India) som är våra favoriter är ett äventyr. Ofta är menyerna i China Town enbart på kinesiska. Ibland kan man råka ut för lite onödigt spännande rätter alternativt oändligt kryddstarka.

I One15 marinan hade vi en bra timing. Igår var det ”Christmas Lightning Competition” för båtarna i marinan. Utmaningen var att maxa mängden lampor, LED, BlingBling, uppblåsta tomtar, renar osv. Några videoklipp från två deltagare här och här.
En kommittté bedömde mest ”dressade båt” som fick ett ganska generöst pris. Att detta är en seriös tävling fick vi berättat av en båtgranne som talade om att en Oceanis 50 förra året hade börjat brinna pga kortslutning. I år tog denna båt nya tag!

Just nu pågår febril städning och förberedelse inför Marie och Cristers besök. Vi kommer att segla tillsammans några veckor i Malysia och Thailand och ser supermycket fram mot detta efterlängtade besök!

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: