Skip to content

På gång… äntligen

March 22, 2018

I sverige betalar man hamnavgiften via kortläsare. I Malaysia fixar man en kall öl med dito!

Efter exakt tre månader, varav 10 veckor på land är vi nu tillbaka i Kuah, Langkawi, Malaysia. Den som inte har upplevt hårt arbete i närheten av ekvatorn och dessutom “in the hot Season” har nog svårt att förstå hur jobbigt det är. Vi har varit i tropiska länder sedan vintern 2015 men dessa tre månader var “något extra”. Förutom någon veckas ankring i trevliga vikar runt om Phuket runt Jul och Nyår har vi tillbringat tiden på land i Boat Lagoon, ca 8 km norr om Phuket Town. Att byta ett teakdäck på en HR49 är ett gediget jobb. Som mest jobbade ett tiotal personer med borttagning av gammalt däck, demontering av all däcksutrustning, plastning, slipning, teakläggning, nåtning, slipning och återmontering av beslag. En HR49 har i princip all, från ovan synlig, yta täckt av teak. Totalt blev det lite mer än 50 kvadratmeter. Blev vi nöjda? Svaret på det är 100 procent Ja! I tillägg till det stora teakjobbet lade vi till en massa reparationer av småskador på gelcoaten på däck samt ommålning av de blåa fälten på skrov och däck. Vi är mycket imponerade av skickligheten på yrkesmännen som gjort jobbet. Lika imponerade är vi av projektledningen av Nai, delägare av Interwood Work. Inga förseningar eller problem som inte gick att lösa. Efter ett år med många sjömil behövde vi fixa ett antal ytterligare små och en del större projekt. Vi har passat att byta ett antal bordsgenomföringar, bytt motoraxeltätning och roderaxeltätning, bytt lanternor, vindgenerator lager, fixat ny främre septiktank, pumpar till toaletter, fixat läckande kyl och frys, fall-block till rigg mm, mm. Som ett tips till spekulanter till teakdäcksbyte, försäkra er om kvalitet i projektledning och genomförande. Vi tog kontakt med flera i förväg som hade valt Nai för teak, plast och målningsjobb. Att bo i båten under de ca två månader däcksjobbet pågick är omöjligt. Det visade sig svårt att “komma åt” för egna arbeten, dvs den sista månaden när vi jobbade med våra “egna projekt” blev stressig.

Nåväl, det mesta är nu fixat och vi ser fram emot ett par veckor med lite sightseeing på Langkawi. Vi har bestämt oss för “den långa vägen” till Mauritius/Reunion/Rodrigues via Sabang, norra Sumatra, Indonesien. En anledning är att slippa den ganska jobbiga motoreringen tillbaka samma väg vi kom till Lombok/Bali och en annan att dessutom slippa Australens byråkrati om vi valt att gå via Cocos / Christmas Islands. Den väg vi valt kräver bra timing. Att gå för tidigt innebär risk för orkaner i södra Indiska Oceanen. Att gå för sent ger onödigt kraftig passadvind. För att gardera oss finns även en option att gå direkt till nordvästra Madagaskar. I vilket fall räknar vi med drygt fyra veckor från Sumatra till öarna öst om Sydafrika / Moçambique och vi hoppas lämna Malaysia i början av April.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: