Skip to content

Sabang, north Sumatra

April 17, 2018
041.JPG

Fantastiska båtar, lite “Aladin” känsla, typisk design för Aceh regionen

Underbar känsla att vara på väg efter ca 3 månader på land. Langkawi är ett bekvämt ”strandhugg” men i längden blir det lite enformigt. Vi gjorde upp med Farr Flyer, Carmel och Gerry, ägare till en Farr 56 att ses vid Pregnant Maiden Anchorage, strax öster om Kuah. Ankarviken var ok men vi fick ”bullets”, dvs rejäla fallvindar som ”stängde av” vårt vindkraftverk, dvs ca 20 ms i byarna. Typiskt nog när vi nästa morgon skulle dra nytta av medvinden visade det sig att den tog slut några sjömil väst om Langkawi. Alltså en hel del motorgång. Vid 0330 tiden första natten fastnade vi i ett fiskenät. Meningslöst och farligt att försöka sig på att ta loss nattetid så vi satte segel och kunde faktiskt segla i ca 2-3 knop. Vid 11 tiden nästa dag skar Eva loss det ca 6 meter finmaskiga nätet från propellern. Min hjälte!

Efter total 48 timmar kunde vi den 12 April vid lunchtid ankra i Sabang, Pulau Weh norra Sumatra. Hamnen är känd för vänliga men noggranna tjänstemän från Tull, Hamnkontor, Karantän och Immigration. Många glada personer ombord. Efter några ytterligare formulär osv. var vi nu, dagen efter,  fullständigt inklarerade i Indonesien.  Vi umgås med det härliga australiensiska paret Carmel och Gerry. Perfekt att samordna myndighetsbesök, transport med diverse tuk-tuk, och att umgås med dessa supertrevliga seglare!

Hittade en av få ”western restaurants” där vi t o m kunde få en öl kamofluerad i en temugg. Aceh regionen är den del av Indonesien där religionen är mest strikt, faktisk gäller Sharia lagar i denna region.  Upplever inte mycket av detta annat än ganska enerverande böneutrop, start 04.30, oftast 4-5 samtidiga ylande via högtalare.  Vi försöker i möjligaste mån ”ta seden dit vi kommer”, dvs klädda armar/axlar, långa shorts/byxor, osv. Tycker ändå att vi får en del ganska elaka ansiktuttryck framförallt av äldre kvinnor.  Nog klagat. Vi är här och upplever en unik kultur och har ingen anledning att klaga. I natt ankrade vi i ett sund i närheten av byn Iboi. Underbart sikt och fantastiskt undervattensliv. Ibland glömmer vi av hur priviligierade vi är. Har inte verifierat ännu, men dessa vatten i norra Sumatra anses tillhöra ”top ten diving destinations”. Wow!

049.JPG

Kryddnejlika på tork – en stor export vara

Motorgång ca 25 nm till en något rullig ankarvik nära Banda Aceh. Många känner tyärr igen denna stad som den region som blev ”värst” drabbad av 2004 jordbävningen/tsunamin. En tredjedel av stadens 250,000 invånare dog. Till skillnad från Thailands och Malaysias västkust så är just denna stad olyckligtvis bebygggd på mestadels platt mark.  Numera finns många tsunami bojar utanför kusten som ska ge tillräcklig tid för evakuering av kustnära samhällen.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: