Skip to content

Två veckor på Rodrigues

June 18, 2018

Vi stannade två veckor på denna verkligt mysiga ö. Vi har funnit att det tar minst ett par veckor för att finna de pärlor som man troligtvis missar om man bara stannar ett par dagar. Några exempel.  Gerry, vår australiska kompisseglare döpte stället till ”pork on a fork”. Typiskt ”hål i väggen krog” men förutom billig rom och kall öl kunde man köpa underbart gott grillat griskött, kryddat med nejlika och timjan. Med en stänk vitlöksmarinad var det helt ljuvligt. Ett annat exempel var den färgstarka marknaden. Fantastiskt fina grönsaker och frukter. På senare tid har vi blivit fanatiska passionsfrukts-älskare. Någon krona per frukt, känns som man vaccinerar sig med en livstids dos av vitaminer. Dholl Puri Roti blev en annan favorit.

Efter ca en vecka anlände fraktfartyget med förnödenheter från huvudön Mauritius. Lite kalabalik och gungeligung då vi blev ombedda att lämna den inre hamnen och hamna ute i det yttre ankringsområdet. Helt ok då det bara blåste ca 10 m/s. Så fort supply fartyget kom in in för att förtöja i den inre hamnen blev det adrenalin-pådrag. Inre ankringen var endast ca 150 x 150 meter och vi var 13 båtar. Bland dessa fanns några katamaraner så rörelserna blev något olika jmf med kölbåtar.  Dvs vi fick acceptera att det ibland bara var 5-6 meters avstånd mellan oss och närmsta katamaran.

Vi hyrde en scooter ett par dagar för att se mera av ön. Den inre delen av ön är nästan regnskog med bördiga små mini odlingar. Den västra delen är torr och karg. Den västra och södra har fina stränder som skyddas av det stora korallrev som omsluter hela ön. Överallt finns stora grottor. På södra delen av ön, nära flygplatsen finns ett ”sköldpadds reservat” där man framgånsrikt föder upp utrotningshotade landsköldpaddor från i huvudsak Madagaskar. Vi tillbringade några timmar med dessa, upp till 100 kg, över 100 år gamla bjässar. Till skillnad från Galapagos fick vi här komma helt intill sköldpaddorna och det tycktes vara mycket sociala och gillade att bli kliade på halsen.

Som en summering uppskattade vi verkligen Rodrigues. Vänliga, nyfikna människor, och vi kände oss verkligt välkomna. Vi var båt nummer 30 i år som anlände. Majoriteten kommer norr ifrån från Chagos med ca halva avståndet till Rodrigues jämfört med Indonesien.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: