Skip to content

Två veckor på Maritius

June 29, 2018

“Mauritius was made first, and then heaven. Heaven was copied after Mauritius” (Mark Twain)

Nu är vi inne på tredje veckan här i Mauritius. Nästa vecka behöver vi förlänga vårt 30 dagars visum på immigrationsmyndigheten i huvudstaden Port Louis. Förutom en natt i Marina Coudan, för övrigt vårt första besök i en marina sedan Thailand i Mars ligger vi tryggt i en mycket skyddad ankarvik som heter Grand Baie. Betydligt mer skyddad än marinan i Port Louis. Har blivit temporära medlemmar i Grand Baie Yacht Club som ger oss möjlighet att parkera vår jolle, slänga skräp, tanka vatten (som vi dock producerar själva), använda toaletter och duschar. Utan kostnad, åtminstone de första 30 dagarna. Angöringen hit var dock ngt stressig. Vi visste att det var en grund “kanal” in till den stora vik som har ca 3-5 meters djup med perfekt sandbotten. Dock hade vi inte riktigt klart för oss exakt var kanalen låg förutom en ngt vag beskrivning i en segligsguide att “håll er i mitten”. Förmodligen höll vi oss inte i mitten, trots en timme innan högvatten så släpade vi oss igenom något femtiotal meter med 2.1 meters djup (och vårt djupgående är 2.2 m). Nåväl, vi får väl fråga någon på seglingsklubben om några lämpliga waypoints. Eller kanske Mauritius Coast Guard. Som enligt Wikipedia har 688 anställda och en otrolig mängd rib/båt/fartyg. Har lagt en hel del tid på att fylla i Mauritius Coast Guard blanketter här på Mauritius och Rodrigues. Måste vara svårt att fylla dagarna med något meningsfyllt.

Mauritius är ju en känd destination för lyxturism. Vi långseglare hör ju inte dit direkt. Kommer man från Indonesien får man ju en mindre hjärtatack om man får veta att lunchen kostar mer än 15 kronor. Har nu gradvis anpassat oss. Hellre än att anamma typiska turismenyer har vi lyckats få tag på bra grönsaker, frukt, kött och fisk för bra pris, dvs från att ha ätit “ute” i ett halvår så lagar vi nu det mesta ombord. Supermarketen är fantastisk med flera hyllor för ost, vin och charkvaror, någt vi inte är bortskämda med.
Om man vill köpa färdig mat är vår favorit sedan Rodrigues, Dholl Puri Roti, dvs grönsaksröra med en mycket stark och god chilisås i en wrap. Underbart gott och bra för budgeten, ca 3 kronor st. Två Roti räcker väl för att mätta två personer. Vi har också hittat vår favorit kinarestaurang där vi äter goda dim sum för en billig peng. En annan lyx är marknaden för grönsaker i Port Luis. Vi frossar just nu i tomater, rädisor och pomplemousse (en form av grapefrukt). Expressbussen in till stan kostar ca 9 kr per person och tar 35 minuter.
I dryckesväg dominerar ett stort utbud ganska dyra och (sorry men jag är ärlig) ganska dåliga importviner från Frankrike. Sydafrikanska har bättre kvalitet och ett ok pris, ungefär som i Sverige. Den dryck som förknippas med Mauritius är Rom. Hela ön har mängder med sockerrörs odlingar. Efter vårt halvår i Karibien och framförallt den fransk delen har vi saknat “Ti Punch”. Trots att Frankrike förlorade Mauritius till England redan för mer än 200 år sedan är de franska influenserna många. En nygräddag baguett är en mänsklig rättighet och förmodligen subventionerad (ca 1,4 SEK), alla pratar franska (även om Engelska formellt är huvudspråk), och som sagt “Ti Punch”, Pastis, Ricard etc. finns överallt.
För att sammanfatta, Marutius är en trevlig ö för seglare. Dessutom är klimatet perfekt för klena nordbor – 18-30 grader, god nattsömn och rimlig värme mitt på dan! Till skillnad från några av planetens dyraste resorts/hideaways häromkring lever vi ett gott liv för en rimlig slant. Enda minusposten är bristen på båtprylar. Vi lär få beställa ett nytt undervant och en ny gasfjäder för vår kick från Viking Yachting, vår pålitliga leverantör i Göteborg.
PS. Vi har hittat basilika på kruka!!! så förutom att vi har gjort en fin pesto, så har vi basilika på mackan och i alla andra maträtter som vi kan komma på.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: