Skip to content

Ce sont les marins suédois – It’s the Swedish sailors!

September 6, 2018

Imorgon kommer tull och gränspolis till vår båt som sedan tre veckor ligger i Darse Titan, Le Port, för att klarera ut oss från Reunion. Som i alla franska hamnar och kolonier är det en supersmidig process. Framförallt för oss EU medborgare. Våra två år gamla pass har inte mycket plats kvar för visa och stämplar. Vår tid på denna lilla ö (80 km i diameter) har varit mycket behaglig. Tyvärr har mycket tid gått åt diverse båtprojekt så förutom några bussturer längs kusten har vi inte sett mycket. Men det vi sett har varit sevärt. Landskapet påminner om alperna med små byar som klänger sig fast på branta bergssidor med gröna ytor. Mycket här på Reunion är dramatiskt. Regelbundet bestämmer sig en mycket aktiv vulkan för att spy ut lava och aska med påföljande evakuering av närliggande byar. Mascarenas, dit Reunion och Mauritius hör, har en hög frekvens av cykloner. Sydöstra Reunion har ett svårslaget världsrekord i regnmängd, 6000 mm per år, varav 3000 mm på 48 timmar i samband med orkan. Förutom två stränder med hajnät råder tråkigt nog bad-/surfförbud på resten av kuststräckan pga frekvensen av tragiska angrepp av framförallt tjurhaj. Begripligt då under de senaste fem åren har 20 % av antalet dödliga incidenter pga haj inträffat på denna lilla ö. Forskarna har ännu ingen förklaring till orsaken.

Nog med tråkigheter. Till behagligheterna hör fransosernas förkärlek till livets goda.  Färska, nygräddade baguetter.  God Rhum agriculture med diverse inläggningar (rom med persika, jordgubbe, päron etc.).  Goda ostar och en fin marknad för frukt & grönt. Artiga medmänniskor, alla hälsar och många tar i hand. Överallt välnärda, snälla hundar vilda och tama. Dock noterar vi ett ”all time high” vad gäller kostnader. En standard lunch kostar mellan 190-230 SEK per person. Även om vår svenska valuta hade värderats  mer rimligt än idag så påminner priserna mycket om Norge.

Imorgon tar vi sikte mot Madagaskar, om vädret och sjön tillåter direkt till Nosy Be området, nordvästra Madagaskar, ca 750 sjömil. Vi har hittat ett ”väderfönster” för en rimligt ok passage av Cap d’Ambre, nordspetsen av Madaskar, ökänt för mycket vind och grov sjö.  Vi ser fram mot naturliv (inklusive bad och snorkling) och att se lemurer och knölval.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: