Skip to content

Kan det bli bättre

September 21, 2018

 

David Attenborough har vari

t här före oss. Vi förstår varför! Madaskar överträffar alla förväntningar. Vi älskar djur och natur och här har vi blivit rejält bortskämda. För att ta det från början – Plan A var att stanna i Reunion och avvakta en lämplig väderlucka för de ca 1200 nm segling direkt till sydafrika.  Visserligen njöt vi av det franska köket och en relativt välsorterad butik med båtprylar. Dock insåg vi snabbt att 1) Reunion är svindyrt, 2) Byn/Staden där vi låg, Le Port, var av typen ”byn som gud glömde”, dvs urtrist. Tänk – 240 SEK pp för en klassisk ”skosula med frite” inklusive arrogant garcon.
Nåväl, i takt med alla positiva rapporter från diverse seglarkompisar, så valde vi efter tre veckor att checka ut och segla runt nordspetsen på Madaskar, ca 700 nm. Sm vanligt så var sjön ganska bråkig men vi hade vind och ström med oss. Rundningen av Cap d’Ambre som kan bli extra jobbig pga att vinden accelerar runt udden och diverse starka strömmar fixade vi galant och efter 4 dygn angjorde vi ”The Chatedral”, en ganska utsatt men vacker ankringsvik just runt nordspetsen. Efter en blåsig och rullig natt seglade vi ca 30 nm söderut till Nosy Mitsio. Snabbt fick vi flashbacks från Panama / San Blas. Små brädhögar till kanoter med utriggare och hoplappade lakan till segel kom fram och undrade om vi ville idka ”trading”, två fiskekrokar mot en klase bananer, några simfenor mot något  kilo hummer, osv. Höjdpunkten i Nosy Mitsio var ”Manta Rey” (Djävulsrocka) som patrullerade stränderna, ca 2-3 meter breda.

Efter Nosy Mitsio seglade vi vidare ca 30 nm till Nosy Sakatia. På vägen passerad vi ca 10 Knölvalar, vanligtvis en fullvuxen 12-15 m mamma med en ”kalv”. Födelsevikten är ca ett ton. En fullvuxen knölval blir ca 15 meter lång och kan väga upp till 30 ton. Otroligt imponerande skådespel på riktigt nära håll när de fullvuxna valarna ”breachar” dvs lyfter 2/3 av kroppen över ytan och gör ett mega plask när de landar. Man hör plasket och även blåsljuden när de andas på säker en kilometers avstånd. Mäktigt.  Varje morgon mellan 6-8 så patrullerade ett par knölvalar in mellan båtarna och tyvärr missade vi ett tillfälle eftersom vi var upptagna med båtjobb när ett par valar passerade bara 10 meter från vår båt.

Efter några magiska dygn i Sakatia så ankrade vi i Hell Ville, centrum för turismen i denna del av Madagaskar.  Kontrasten mor Sakatia är enorm. Massor av människor som alla vill sälja något, ta hand om jollen, erbjuda någon tjänst och givetvis tigga. Vi är lite luttrade av åren i Indonesien men kontrasten är brutal jämfört med t ex Reunin och Mauritius. Korruptionen är ett genomgående tema hos myndigheterna. Samtidigt inser vi att Madagaskar är ett av jordens fattigaste länder, tycker dock det vore bättre att de pengar vi lägger på byråkrati kunde läggas direkt på de som behöver det mest snarare än på en fet polis med stämpel. Som vanligt efter ett par timmar har vi vant oss vi kaoset. Ismail och Flora vakar över vår jolle och kan fixa diverse, dvs 300 liter diesel, tvätt,vatten och diverse annat för en rimlig peng. Marknaden är som vanligt ett skådespel. Bland alla ”tuk tuk’s”  finns oxar och Zebu’s (vattenbufflar).  Kött och fisk/skaldjursavdelningen är inget för kräsmagade. Otrolig stank och ca 3 trillioner flugor i 32 gradig värme.  Ett äventyr och ärligt talat så är dessa platser mer minnesvärda än t ex superorganiserde ställen som Singapore. Tilläggas skall att att befolkningen är betydligt bättre klädda och friserade än oss.

 

Nu, tillbaka i Nosy Sakatia har vi förmånen att se knölvalar varje morgon, snorkla med stora sköldpaddor och äta gott i liten beach restaurant med våra vänner från Farr Flyer.

Peter och Eva, Nosy Sakatia

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: