Skip to content

It’s time for Africa

October 7, 2018

Vår tid i Madagaskar håller tyvärr på att ta slut. Vilket äventyr! Har svårt att tro att något på vår 4,5 års långsegling slår alla våra intryck de sista 4 veckorna. Seglade igår ca 50 nm med fin vind till Bay Moramba.Vid tre tillfällen hade vi närgångna, ca 10-15 meter stora knölvalar. Första tillfället korsade två vuxna valar vår kurs ca 10 meter framför vår stäv. Liten hjärtattack. 10 minuter senare hör jag en utandning 5 meter från vår babordssida. 15 minuter senare ett “breach” dvs valen reser sig minst 10 meter från ytan och landar med ett våldsamt plask. Otroligt mäktig upplevelse. Bay Moramba är en välkommen, skyddad ankring i ett floddelta, totalt lugnt vatten. Föregående ankringsvik var motsatsen dvs halvmeter vågor och dyning tvärs båten med plus/minus 20 graders rullning sida till sida.

Vi är nu tillbaka i de mycket fattiga delarna av Madagaskar. Byborna är mer intresserade av att byta till sig saker än pengar. Några tjejer bytte ett par mangos mot t-shirts. Fiske drag och krokar byts mot lime och grönsaker. Byborna bor i enkla hus/hyddor av palmblad. På land växer vackra Baobab träd. Lemurer hoppar runt på träden. Återigen, Madaskar, trots fattigdomen, är en fantastisk upplevelse.

Vi planerar nu för den sista delen av vår segling över Indiska Oceanen. Eftersom vi lämnar den stabila om än tuffa passadvinden och får normala lågtrycksvindar, och dessa förstärks kraftigt från sydliga stormar i sydligare vatten är resterande ca 1400 nm till första sydafrikanska hamn oftast jobbig. Kan vi gå utan stopp i Mocambique så är det att föredra, dels pga att vi riskerar att “fastna” pga av väntan på bra vindar, dels på jobbiga myndigheter.

Internet här är halvdåligt eller obefintlig så vi hör av oss när vi kan (denna uppdatering via satellit). Vi är 10 båtar här, 15 som väntar längre ner på passage och ca 10 till på väg, så vi försöker hålla ihop.

Sent from Iridium Mail & Web.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: