Skip to content

East London och Mossel Bay

November 21, 2018

Sydafrika är kontrasternas land. Såren från apartheid tiden behöver mer tid att läka. Som seglare möter man förhållandevis många vita. Mestadels blir vi av dessa avrådda från att promenera, även dagtid pga av risk för rån. Många vittnar om racismen mot de ca 10 procent vita som finns i Sydafrika. East London blev nog den mest trista upplevelsen av desperat fattigdom, grov kriminalitet och allmänt uppgiven attityd. Vi blev oerhört vänligt mottagna på Bufallo River Yacht Club, men som sagt, varnade för att ens gå några meter utanför taggtråd och staket med elstängsel. Behållningen av staden blev muséet med mycket intressanta utställningar och stadens zoo. Hemskt, men kanske ändå rättvist var historien om parkens lejon. Även parken led av flera grova rån mot besökare. För några år sedan hoppade tre banditer över staketet nattetid men missade informationen att lejonen hade flyttats. Dagen efter hittades några sneakers med rester av fötter. Djurparken hade inga planer på att avliva dessa imponerande rovdjur utan dessa lever ett bekvämt men inhägnat liv.

Efter en delvis blåsig vecka i East London seglade vi några dygn till den idylliska staden Mossel Bay. Mycket i staden har fått sina namn av portugiser som landsteg här på 1600 talet. Staden är en turistort på “Garden Route”. Havet kryllar av fisk och däggdjur så dagligen ser vi säl, sjölejon, pingviner runt vår ankrade båt. Lite otäckt är att viken har en stor koloni vithaj som kalasar på säl. Med andra ord inget bad även om vi borde göra rent propeller och skrov. Imorgon lämnar vi för nästa segling, ca 200 nm till False Bay och Simons Town. På vägen passerar vi Cape Agulhas som utgör gränsen mellan Indiska Oceanen och Atlanten. Vi ser fram emot Atlanten som vi känner som en mindre jobbig ocean med stabilare vindar och framförallt snällare vågor.

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: