Skip to content

Sightseeing och båtjobb i Sydafrika

December 15, 2018

Vi har haft tre hektiska veckor här i Simon’s Town, Sydafrika. Vädret är perfekt för oss nordbor med mestadels klar himmel och sol, ca 20-28 grader dagtid och 17-18 nattetid. Vi har förenat båtjobb med många utflykter inom en 30 mils radie från Cape Town. Nu har vi även blivit lite mer kunniga om diverse olikheter jämfört med Sverige.  Sommar och Julledigheten startar för många redan 15 December och pågår en bra bit in i Januari. Som seglare som behöver fixa en massa båtjobb skapar det en del stress. Vi trodde vi var ute i god tid när vi anlände till Simon’s Town och möttes av kommentaren ”100 procent sure”. Antar detta betyder ”Lita på mig”. Vi har verkligen behövet jaga leverantörer och lyckades igår (dagen innan långledigheten) få fixat de sista projekten. Listan är lång. Byte av all stående rigg, galvanisering av kätting, översyn av segel, reparation av rullstorens mastprofil, byte av skotlinor + en massa småsaker.  Ett stort plus är att för första gången sedan Martinique kan vi här få tag på relativt billiga båtprylar och mycket billig arbetskraft. Tyvärr kunde vi inte lyfta båten pga bristen på tillräckligt stora kranar. Finns en (!) Travellift som lyfter vår ca 24 ton tunga båt i hela Sydafrika. Vi får nöja oss med segelklubbens dykare som får göra rent skrovet innan vi lämnar. Fler generella intryck är att alla, överallt är otroligt artiga och vänliga. Cape Town har tyvärr ett mycket dåligt rykte om kriminalitet. Tack och lov har vi sluppit uppleva något av detta så här långt. På nöjessidan har vi blandat storstadsliv i Cape Town med naturupplevelser och givetvis varit på åtminstonde 3 vingårdar för provsmakning. Prisläget, pga sydafrikas svaga valuta är otroligt lågt på både mat och dryck. En middag med exempelvis fisk och skaldjur för fyra personer och ett bra vin går på ca 150 SEK pp. En halvliter öl kostar 12-18 SEK.  Till skillnad från öl och vin är tillgången på dricksvatten mycket begränsad. Marinan, när vi anlände, satte på vattnet endast en timme på Tisdagar och en timme på Torsdagar. Spolning med slang är förbjudet.

Närmsta sevärdheten som bara ligger ca 1 km från hamnen är Boulders Beach med ett antal stora kolonier åsnepingviner. Ofta kommer framförallt unga pingviner nära oss människor och kan ibland dyka upp på vägar och parkeringsplatser. Bilden ovan på Grand Danoise döpt till “Just Nuisance” har en trevlig historia, se denna länk.

 

Marie och Crister, Evas syster och hennes man anslöt för en vecka sedan och släpade som vanligt med en massa båtprylar, glögg och smågodis. Underbart trevligt med besök. Detta är sjätte besöket som har tagit dem till Spanien, Karibien, Panama och Sydostasien.

Vi hyrde en kunnig guide för en kombinerad hike runt Cape Point (Godahoppsudden) och några vingårdar. Intressant och vi såg Knölval på avstånd, Eland Antilop (största arten) och diverse andra däggdjur.

En heldag i Cape Towns Waterfront (Lördag med en stor Rugbymatch) gav oss för första gången sedan Singapore för ett år sedan en rejäl dos myllrande storstadsliv (staden har ca 6 miljoner invånare).

Slutligen åkte vi med en hyrbil på en fyra dagars rundtur på Robertson vine valley och en del av ”Garden Route” en mycket sevär del av inlandet strax norr om Atlantkusten.  Vi passerade säkert 50 vingårdar, alla med provsmakning av 5-8 viner, ibland gratis eller ca 25 SEK pp.  Vi gjorde en trevlig hike upp till ett vattenfall utanför staden Swellendam med anor från 1600 talet.  Avslutningsvis åkte vi med en kunning guide på en tre timmars rundtur i ett naturreservat med mängder av olika Antiloparter, Vilderbeast och Buffel. Tyvärr hade Girafferna sovmorgon.

Vi räknar med att ligga ytterligare ca 10 dagar här i Simonstown för bunkring, ev med några dagar i Cape Town innan vi lämnar Sydafrika för seglig till Namibia och St Helena.

 

From → Sailing Notes

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: