Skip to content

Cape Verde

April 2, 2019

Seglingen från St Helena till Kap Verde blev ungefär som vi tänkt oss. En fin slör två dagar, sedan lätta vindar följda av instabila vind är (eller snarare ingen vind) kring ekvatorspassagen, därefter 9 dygns hård kryss med jobbiga vågor. Vår prognos på 20 dygn blev 24, dvs vår längsta enskilda segling. Allt har gått bra. Enda allvarliga incidenten var att genua skotet slet loss en däckslucka i samband med en gipp (vinskifte). Luckan (över främre dushen) är ca 40×30 cm så det var läge att snabbt fixa en tätning. Lösningen blev en bit presenning och gorilla tape och att vi flyttade vår julle då den låg över hålet. En påminnelse om krafterna på skot. Luckan var monterad med sikaflex och en aluminiumram med 16 st 30 mm långa skruvar i epoxy. Förutom luckan gjorde vågorna att våra dieseltankar blev rejält omskakande. När vi till slut närmade oss målet märkte vi att filtren behövde bytas ganska ofta. Vi lade oss på tankbryggan vid 20 tiden. Efter 12 timmars sömn notera de vi att motorn inte gick att starta. Tydligen hade skräp i tankarna passerat både förfilter och finfilter in i högtryckspumpen. Vi beslutade att fixa rejäla inspektionsluckor i extra tanken och demontera/renovera dito för huvud tanken. Förutom ovan har vi fixat problem med vindgeneratorn och solpaneler.

 

Marina Mindelo

Eftersom Mindelo var den ö vi avgick ifrån 6 Dec 2015 har vi nu även seglat jorden runt! Det känns både stort och mindre viktigt. Med de långa seglingarna följer en insikt om att det finns oerhört mycket att se och att vi enbart “skrapat på ytan”, samtidigt med känslan av att man kommer ganska långt med tålamod och planering. Om vi skulle lägga ett år till på långsegling skulle vi nog segla till Sydafrika igen via Argentina. “Bara” ca 10,000 nm t o r men betydligt trevligare och intressantare än Västindien.
Antar man börjar att träna med t ex frukt, inte ägg
Kap Verde har, likt Kanarieöarna, fått stämpeln som “transit islands”, dvs de flesta kommer från Kanarieöarna och fyller tankarna med bränsle och drar vidare några dagar senare med Brasilien, Trinidad eller Barbados som mål. Vi gillar denna ögrupp, spenderade ca tre veckor här 2015 och troligen lika mycket nu. Som på så många andra öar på vår resa klagar man på ovanligt torrt klimat, tre år i råd. Efter en vecka spenderad i dieseltankars närhet köpte vi färjebiljetter till Sao Añtao, grannön till Sąo Vicente.

Öns högsta punkt är närmare 2000 m och hela ön är av dramatisk vulkanisk härkomst. Vägarna balanserar på smala ryggar med stup på upp till 7-800 meter. Inget för höjd rädda! Alla vägar är belagda med huggen basalt, ett mastodont arbete som tog 16 år att avsluta. Sąo Antąo är den “gröna ön” på Kap Verde, dvs här odlas det lilla som kan odlas. Synen av de gröna fläckarna från 1000 meters höjd är otroligt häftig. All odling sker på terrasser och arbetsinsatsen för bönderna gör en mycket ödmjuk. All transport sker med små pickup alternativt åsnor.

Ca 700 meter fallhöjd från vår position. Fantastiska vyer.

Vi jobbar vidare med diverse båt projekt och en och annan hike/utflykt ytterligare någon vecka och väntar in en väderlucka för nästa 800 nm / 1 veckas segling till Kanarieöarna.
 
 

From → Sailing Notes

5 Comments
 1. Jennifer & Michael permalink

  Looks so good
  O I wish I could read Swedish!!
  Cheers Mahili Crew J and M 🇹🇹⛵⚓

  Like

  • Thank you very much. Only for you non swedish speakers we added a Google translate button. Sometimes creates Klingon sentences but does the work. Hope your business with the SA guys will work out!

   Like

 2. Grattis till hela varvet runt. Snart ses vi på Laesö 🙂
  Hur gick det med högtryckpumpen efter skräp in i den. Eller var det “bara” stopp i filtren???
  Undrar Patrik på Medströms X-382

  Like

 3. Tack! En duktig motor kille lyckades rensa pumpen. Det stora jobbet var rengöring av tankarna…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: