Skip to content

Bonk, Splash, Bonk, Splash

April 18, 2019

Vissa längre seglingar blir fina minnen. Det kan vara månsken, mareld, delfiner eller bara en bekväm segling. Vissa seglatser, som denna från Cap Verde till Kanarieöarna lär inte hamna i denna kategori. Båten lutar konstant 15-20 grader, däcket är konstant överspolat och regelbundet brakar vi in i en våg alternativt faller handlöst några meter nerför en brant våg. Nackdelen med en liten besättning, dvs Eva och jag på tuffa seglatser är brist på god sömn. Även om vi har rull segel behöver vi oftast hjälpas åt då vi gör ett slag eller revar osv. Efter några dygn med för lite sömn blir man ibland lite trög, reagerar inte i tid.

Många av våra segelkompisar har valt att ta med extra besättning vid längre seglatser. Vid de stora “knutpunkterna” Kanarieöarna, Panama, Kapstaden etc möter man dagligen (oftast) unga killar som vill se världen. Ofta blir det en positiv bekantskap som ibland sträcker sig över månader. Tyvärr kan det ibland bli det motsatta.De flesta båtar har enbart en liten yta. Även om ev blivande besättning bedyrar att de aldrig blir sjösjuka och har seglat över haven har många blivit besvikna på att i princip bara ha några extra munnar som dessutom undviker jobb. Att umgås och hålla humöret uppe på en liten yta med människor man inte känner annat vid baren en kväll innan avfärd kan bli extremt jobbigt.

Vi har valt att klara oss själva, med undantag av Eva’s syster och hennes man som ett antal gånger seglat med oss, dock enbart kustnära och några få nattseglingar.

Om några timmar har vi seglat drygt 300 nm mot mål, 480 kvar. Längtar till en lugn ankring eller att knyta fast i en hamn. Tror vi går till El Hierro, den närmsta ön, väldigt annorlunda än de andra öarna med i princip obefintlig turism.

Hasta Luego y Feliz Semana Santa !

Peter & Eva @ 20 29.3 N 21 40.2 W

Sent from Iridium Mail & Web.

From → Sailing Notes

2 Comments
 1. Axel Rydin permalink

  Hej!
  Vad otroligt ledsamt att höra om Er sjöolycka!!
  Har följ Er på färden via bloggen o beundrat
  Erat storasegeläventyr .
  Underbart att allt gick väl med räddning till havs!
  Nu måste Ni komma hem o berätta om alla fantastiska seglatser o upplevelser som Mi förtjänstfullt samlat på Er under jordomseglingen.
  Välkommen hem; även utan Princessan!
  Hälsar Axel o Eva

  Like

  • Tack snälla. Oss går det ingen nöd på, har nog gått upp ett kilo pga av all god mat efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Dock fortf i litet chock tillstånd. Tack för omtanken!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: