Skip to content

Skeppsbrutna

April 20, 2019

Tyvärr får vi meddela att vi i morse den 19 April tvingades lämna vår ögonsten Tina Princess ganska exakt mellan Kap Verde och Kanarieöarna. Händelseförloppet var att vi seglade bidevind i ca 25 knops vind och ca 2,5m vågor vid 1900 tiden igår kväll och plötsligt hörde och kände vi en stöt som nästan stannade upp vår 24 tons HR49. Direkt efter slutade autopiloten att fungera och det visade sig att autopilot fästet i skrovet brutits av. Efter demontering av autopiloten visade det sig att styrningen helt slutat att fungera. Båten lydde inte rodret och styrde i snäva cirklar. Jag misstänker att roderbladets infästning till roderaxeln brutits av. Efter diverse rådslag bestämde vi oss för att aktivera vår Epirb. MRCC Kanarieöarna skickade ett SAR flyg och det bestämdes att ett handelsfartyg ca 100 nm från vår position skulle hämta upp oss och att båten skulle lämnas åt sitt öde. I morse blev vi så upphämtade efter en ganska dramatisk insats som varade
två timmar. Vi är nu passagerare i en hytt på mv Monte Laura som ankommer Ribeira i Galicien om ca sex dagar. I princip har vi endast pass, plånböcker, lite dator prylar och de kläder vi har på oss. Ett tråkigt slut på ett femårigt äventyr. Huvudsaken är givetvis att vi är välbehållna från en mycket otäck upplevelse. Vi blir mycket väl omhändertagna av hela besättningen på fartyget med god mat och bra träning på Spanska.

Vi har dåligt med möjlighet att kommunicera förutom via satellit så mer information följer när vi kommit fram till Galicien.

Peter och Eva

Sent from Iridium Mail & Web.

From → Sailing Notes

20 Comments
 1. John Gilmour permalink

  Otrolig! Vi är så ledsen för er och båten. Hur får vi hjälpa? Jag kunde åka till Ribiera men vet inte om det skulle vara als nyttiga. Behöver ni nöd pengar? Bara säga. Hoppas att ni kom iland utan flera problemen. Ursäkta dålig svenska (som vanlig). Mvh från oss här i Skottland, J+E

  Like

  • Hej J&E, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

   • john@bluebayou.co.uk permalink

    Bra att ni är fram i Spanien. Hoppas att ni hittar allt som behövs i nuvarande situation men om det finns någonting som vi kan skicka eller ordna, bara säga. Vi hörs, J+E
    Sent from my BlackBerry® smartphone

    Like

 2. Ulla permalink

  Hej Eva och Peter
  Så otroligt hemskt och sorgligt att läsa detta inlägg! Så nära målet! Vi är förstås väldigt glada över att ni är välbehållna ur detta förskräckliga äventyr.
  Många varma kramar från Ulla och Pelle på Loupan (fortfarande på NZ)

  Like

  • Hej Ulka, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 3. Catharina Bäärnhielm permalink

  Vilken otrolig otur. Är det något vi kan bistå med från Sverige?
  Hälsningar Catharina och Bengt (AKKA)
  PS vi har uppskattat era skildringar av er långsegling DS

  Like

  • Hej Catharina och Bengt, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 4. Jörgen Karlsson permalink

  Hej Eva o Peter,
  Vi är i Göteborg och ställer naturligtvis upp om det är något vi kan göra härifrån.
  Jörgen o Soffen

  Like

  • Hej Jörgen, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 5. GoP permalink

  Vi har följt er på bloggen sen start, och är mycket imponerade av det ni har gjort. Det som nu har hänt är svårt att ta in. Tveka inte att höra er om vi kan stötta på något sätt. Det finns boende här i Gbg när ni behöver. Kramar Gunilla & Peter

  Like

  • Hej GoP, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 6. Mikael Diedrichs permalink

  Skönt att det har gått bra för er, men så tråkigt slut på er fantastiska resa runt jorden. Har följt er blogg med stort intresse, hoppas att ni kommer igenom detta på ett bra sätt. Hör av er om vi kan hjälpa till.
  Hälsningar Mikael & Maggan (arbetskamrat på 80- o 90-talet)

  Like

  • Hej M&M, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 7. Jaan Anderson permalink

  Antagligen en fruktansvärd upplevelse. Man kan bara ana hur ni har har/haft det. Fint att höra att ni är vid liv. Det var nog inte detta ni hadde planerat. Hör av er om det är något vi kan hjälpa till med. Kram Jaan. Kursare från Chalmers.

  Like

  • Tack Jaan, vi har precis anlänt till Galicien efter en vecka på ett tonfisk fartyg. Allt väl och tack för om tanken!

   Like

 8. Ria en Peter permalink

  This is so awfull. Start to cry when I read this. I am happy that the 2 of you are allright. Take care. Lots of love Ria and Peter

  Like

  • T hanks för the kind words Ria and Peter. Most importantly we are in good shape although but still haven’t really got to terms yet with the situation. Hope you will have a great sailing season! Hugs from both of us

   Like

 9. David and Angie Jeffs permalink

  Dear Peter and Eva, we were really shocked to read of your loss of Tina Princess. We only found out by chance today. We had the HR 43 Hurah, but now have a 18m canal barge Sabrina in Europe/ France now. Can you track TP at all? Is a rescue of her possible? It must indeed have been a terrible decision to make, to leave her and our thought go straight out to you. Let us know if we can do anything to help. Angie and David Jeffs

  Like

  • T hanks för your kind offer. To get away from the ordeal alive was the most important thing even though we lost most of our belongings and indeed our home which will take some time to get used to. The potential rescue of TP is in the hands of the insurance company and we’ve decided to keep a low profile in terms of how they might do that. We’ve enjoyed your updates on Sabrina and who knows one day we might pick up life at sea again. Right now we are looking at the house market in Gran Canaria. It’s been 23 years as liveaboards so we need some adjustments, besides basic necessary things such as clothes ☺

   Regards
   Peter and Eva

   Like

 10. Anneke van der Heide permalink

  Dear Eva and Peter,

  We just found out about your shipwreck. What a horrible news! We are glad that you two are ok and in good health, but are feeling shocked about the loss of your ship!

  We wish you all the best.

  Cordial greetings,

  Heinze and Anneke
  Sy NOK

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: